Andakt
Logga in

Logga in

Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

bon

För ganska exakt tio år sedan, sade en av mina konfirmationsledare en sak om bön, som har följt mig sedan dess:

”Snälla, goa, söta, fantastiska, rara, vackra, underbara, starka och smarta mamma. Skulle du vilja skicka smöret?”

Chansen är stor att meningen inte alls får dig att tänka på bön, utan snarare på ett överdrivet och omständigt bordsskick. Allt är dock inte alltid som det verkar vara. Ledarens poäng var att vi ibland gör det mer komplicerat med bön än vad det behöver vara. Vi tänker kanske att vi ska sitta med händerna knäppta och böjt huvud, forma fina ord eller säga ett amen lite då och då. Han menade inte att det var dåliga saker, men ville framhålla att det finns en poäng i att koppla av i bön. Ungefär som att säga ”kan du skicka smöret?”, istället för den långa meningen ovan. Han lade dessutom till att hans mamma antagligen hade undrat vad som var fel om han levererat frågan om smöret med alla de smickrande orden före. 

Anledningen till att denna mening följt mig, är att den blev en slags nyckel som öppnade upp för ett rikare böneliv. Jag provade att vara mer vardaglig i samtal med Gud och började prata med honom som om han var en person framför mig. Därmed gick bönen från att vara ett uppriktigt men högtravande tal till att bli roligare och mer jordnära. 

Kanske är det inte speciellt konstigt. Min tro är att Gud vill ha en relation till oss och att bön är otroligt vikigt när det kommer till att ta hand om och utveckla den relationen, precis som att ha dialog om vill lära känna eller upprätthålla relationen till en annan människa. För att skapa en bärande relation är det bland annat viktigt att kunna vara sig själv och att vara ärlig. På samma sätt är det med relationen och samtalet med Gud.

Längst bak i min bibel står det att den människa som har skapats och förnyats till Guds avbild har sin viktigaste kommunikationskanal till en personlig Gud i bönen. Det får mig att tänka att vi, eftersom vi är olika, säkert har olika sätt att relatera till Gud i bön. Vilket tror du är ditt sätt?

Linnea Dyne